Svečanost obilježavanja Međunarodnog dana arapskog jezika 2019.

U organizaciji Instituta za arapski jezik i islam, Mešihata Islamske zajednice u RH te Medžlisa Zagreb u Kongresnoj dvorani “h. Salim Šabić” Islamskog centra Zagreb, 18. prosinca 2019. upriličeno je obilježavanje Međunarodnog dana arapskog jezika. Od 1973. godine arapski jezik je prihvaćen kao 6. službeni jezik UN-a, a od 2010. se nalazi u službenom kalendaru UNESCO-vih događaja.

Prisutnima se obratio rukovoditelj Instituta hafiz Fahrudin ef. Haseljić te predsjednik Upravnog vijeća Instituta, Mevludi ef. Arslani, koji je prisutne poselamio u ime muftije dr. Aziz ef. Hasanovića.

Zahvalnica je svečano uručena g. Banderu bin Kuleebu, zamjeniku direktora Kulturnog centra Kralj Fahd iz Sarajeva, na podršci i dobroj suradnji koja je razvijena između Instituta i Centra. Rukovoditelj Haseljić je predstavio rad Instituta i aktivnosti u protekloj godini te posebno naglasio uspjeh pokretanja nastave arapskog jezika kao izbornog kolegija na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Istaknuta je činjenica da je program učenja arapskog jezika u Institutu jedini kao takav akreditiran od strane Agencije za obrazovanje i usklađen sa zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike. Prikazan je i promotivni video Instituta, a posebno oduševljenje izazvao je nastup najmlađih polaznika tečaja arapskog jezika za djecu. Svečanosti su prisustvovali predstavnici veleposlanstava arapskih zemalja, izaslanik Ministarstva kulture gospodin Damir Klinčić te ravnatelj srpske pravoslavne gimnazije i izaslanik mitropolita, g. Slobodan Lalić.

Program je završio obilaskom izložbe arapske kulturne baštine te druženjem uz arapske specijalitete.