O arapskom jeziku

Jeste li znali?

Arapski jezik pripada južnom ogranku semitskih jezika i afroazijskoj porodici jezika. Tijekom srednjeg vijeka, arapski jezik bio je glavni jezik kulture i znanosti, što je rezultiralo brojnim arabizmima u europskim jezicima na području filozofije, astronomije, astrologije, matematike, algebre, medicine i drugih znanosti.

 

Danas je arapski jezik materinski za oko 420 milijuna ljudi, uz oko 3,5 milijuna Arapa koji žive samo u Americi i 5 milijuna Arapa koji žive u Europi. Na ljestvici najraširenijih svjetskih jezika ovi elementi su mu osigurali visoko peto mjesto. Arapski je službeni jezik u 24, odnosno 27  država svijeta s dugom tradicijom izučavanja i svakodnevne uporabe u znatnom broju drugih muslimanskih azijskih i afričkih zemalja, te brojnim zemljama Europe. Jedan je od šest službenih jezika Ujedinjenih naroda.

Znanje arapskog jezika danas postaje sve interesantnije prije svega zahvaljujući njegovoj rasprostranjenosti, ali i zbog migracija stanovništva te geopolitičkog utjecaja i jačanja arapskoga kapitala te investicija u svijetu.

 

Suvremeni procesi sveopće globalizacije i svakodnevna kulturološka prožimanja pripadnika različitih naroda i nacija zahtijevaju i poznavanje najraširenijih svjetskih jezika, a arapski jezik je zasigurno jedan od njih.