Institut za arapski jezik i islam – IAI

Mjesto izučavanja arapskog jezika, kulture i religije!

Institut za arapski jezik i islam obrazovna je ustanova Islamske zajednice u Hrvatskoj. Bavi se promocijom i podučavanjem arapskog jezika, islamske kulture i civilizacije te pružanjem vjerodostojnih informacija o islamu.

 

Osnovan je 8. III. 2018. u Zagrebu, a službeno je počeo sa radom 3. IX. 2018.

 

Pored programa učenja arapskog jezika za odrasle, Institut nudi i tečajeve arapskog jezika za djecu kao i prilagođeni program za arapsku djecu koja žive u Hrvatskoj (djeca zaposlenika veleposlanstava iz arapskog svijeta, djeca Arapa državljana Hrvatske i dr.). Organiziramo i tečajeve arapskog jezika za tvrtke i udruge, te tečajeve hrvatskog jezika za strance.

Tijekom godine organizira se i tromjesečni tečaj pod nazivom “Upoznajmo islam” s ciljem da svim zainteresiranim osobama iz privatnog i javnog sektora ponudi potpun i ispravan pregled i tumačenje temeljnih i najvažnijih  islamskih učenja i njihovih interpretacija. Program je osmišljen da omogući sustavno i cjelovito upoznavanje i razumijevanje islamskog nauka, stjecanja najvažnijih znanja o temeljnim učenjima islama, kao druge najmnogoljudnije vjere na svijetu te ponudi  uvod u znanstveni pregled islamskog vjerovanja i prakse, prava i etike, islamske povijesti, kulture i civilizacije.

 

Institut organizira predavanja i kratke tečajeve islama po zahtjevu institucija i organiziranih skupina radi pružanja vjerodostojnih informacija i objektivne slike o islamu i muslimanima, organizira znanstvene simpozije vezane za islam i muslimane te objavljuje znanstvene studije u kojima nudi pogled na aktualne teme u društvu kroz prizmu islama te pojašnjava nedoumice i predrasude o islamu.