Obilježavanje Međunarodnog dana arapskog jezika

U četvrtak, 20.12.2018. u kongresnoj dvorani Islamskog centra „h. Salim Šabić“ Institut za arapski jezik i islam u suradnji s Mešihatom Islamske zajednice i Medžlisom Zagreb, po prvi puta, obilježio je Međunarodni dan arapskog jezika.

18.12.1973. arapski jezik je postao 6. službeni jezik UN-a, a od 2012. godine UNESCO je taj datum uvrstio u službeni UNESCO kalendar te se od tada obilježava širom svijeta.

Budući je Institut novoosnovana obrazovna institucija Islamske zajednice, svečanost obilježavanja je ujedno i bila prilika za promoviranje Instituta te prikaz bogatstva i raznolikosti arapskog jezika.

Svečanosti su prisustvovali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, gradonačelnik grada Zagreba g. Milan Bandić, izaslanica ministarice vanjskih i europskih poslova gđa Romana Kuzmanić Olujić, izaslanica ministrice kulture gđa Dubravka Đurić Nemec, veleposlanstva Egipta, Libije i Maroka, prodekani fakulteta te glavni rabin g. Luciano Moše Prelević.

Program su uveličali navedeni članovi diplomatskog zbora svojim izlaganjima o očuvanju arapskog jezika u njihovim matičnim državama te polaznici programa arapskog jezika. Na kraju svečanosti obratio se uvaženi muftija, ravnatelj Instituta dr. sc. Aziz ef. Hasanović te izrazio zadovoljstvo radom Instituta s voditeljem hafizom Fahrudinom ef. Haseljićem i činjenicom da je Institut za arapski jezik i islam prva institucija u regiji koja je svoj program učenja jezika uskladila prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike i za isti dobila odobrenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj. Muftija je pozvao i sve prisutne da iskoriste mogućnosti koje Institut nudi i uključe se u njegov rad.

 

Mediji o događaju:

https://www.aa.com.tr/ba/kultura-i-umjetnost/hrvatska-institut-za-arapski-jezik-i-islam-obilje%C5%BEio-dan-arapskog-jezika/1344579